Wanneer heb ik een bromfietsrijbewijs nodig? Vanaf je zestiende jaar mag je op een bromfiets/snorfiets rijden. Het AM2 rijbewijs (brommerrijbewijs) is dan verplicht.

Voor het bromfietsrijbewijs moet je theorie- én praktijkexamen doen. Op de theorie-examendatum moet je wel 15,5 jaar of ouder zijn.

Het bromfietsrijbewijs is nodig voor alle bromfietsen. Volgens de wet vallen ook alle snorfietsen, bromscooters, brommobielen en fietsen met hulpmotor onder de definitie van bromfiets.(met uitzondering van de Elobike)

Voor de brommobiel kun je een afzonderlijk rijbewijs halen, het zogenaamde AM4 rijbewijs.

Rijd je zonder bromfietsrijbewijs op een bromfiets, dan ben je strafbaar en riskeer je een boete. Ook loop je de kans dat de verzekering eventuele schade niet dekt.

Geen bromfietsrijbewijs nodig: Heb je een geldig Nederlands autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A), dan hoef je geen bromfietsrijbewijs te hebben. Je moet het geldige auto- of motorrijbewijs wel bij je hebben als je op een bromfiets rijdt.

 

Uw opleiding bestaat uit Twee onderdelen.

Deel 1: Voordat je15,5 bent kun je privéles afspreken ter voorbereiding van het theorie-examen. Natuurlijk zijn er bij de rijschool ook mogelijkheden voor het aanschaffen van boeken en online oefen materiaal ter voorbereiding hiervan. Het theorie-examen is te plannen op <a href=”http://www.mijn.cbr.nl/”>l</a>  Hierna kun je  jezelf aanmelden voor de praktijk bij de rijschool.

Het theorie-examen voor de bromfiets bestaat uit 50 vragen. Hiervan mag je er maximaal 6 fout hebben . De vragen zijn onderverdeeld in:— ja/nee vragen; — meerkeuzevragen; — open vragen;
Tijdens dit examen komen onder andere verkeersinzicht, rijgedrag en voertuigtechniek aan bod. Het examen duurt ca. 45 minuten. Om aan het theorie-examen deel te mogen nemen, dien je te beschikken over: Een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort of Europees identiteitskaart).

Deel 2: Praktijkles van 2.5 uur met aansluitend uw praktijkexamen in Leusden en ter voorbereiding een extra les van een uur in de week ervoor. De afspraak is meestal te maken binnen 6 a 7 weken te realiseren.

Praktijkopleiding voorbereiding: Je kunt een les afspreken, op besloten terrein, om te wennen aan de bromfiets (bromfiets van de rijschool). Deze bestaat uit vaardigheidstraining met vele leerzame tips die de veiligheid van een jonge chauffeur verbeteren. De cursus kan gevolgd worden voor je 16e verjaardag ter voorbereiding aan deel 2. Deze is uit te breiden (v/a de 16e verjaardag) met een praktijkles op de weg van een uur.

Praktijkopleiding incl. examen: AM2: Voor dit bromfiets rijbewijs, wat tevens geld voor snorfiets en brommobiel, volg je een training van 2,5 uur vanaf de rijschool richting Leusden. In Leusden wordt er geoefend in het examengebied en krijg je van onze motor instructeur allerhande tips en aanwijzingen via een portofoon. Deze les wordt in een groepje gegeven van maximaal 3 personen, meestal minder. In je praktijkexamen, van 25 tot 45 minuten, krijg je opdrachten van de examinator. Deze zal vooral bekijken hoe veilig je met diverse verkeerssituaties omgaat en de beheersing van je voertuig hierbij.

AM4: Het rijbewijs voor de brommobiel Dit examen vindt plaats op een besloten terrein. aan bod komen vooral beheersing voertuig, met onder andere een stop opdracht en slalom tussen pionnen door. Dit rijbewijs is uitsluitend geldig voor betreffend voertuig.

Uw opleiding:
Uw opleiding bestaat uit Deel 1 (optioneel): vlak voor je 15,5e verjaardag
Privéles voor theorie, kosten zijn 30 euro per uur.
Deel 2: na het behalen van je theorie en wanneer je 16 bent krijgt je 2,5 uur les op de openbare weg (eventueel met eigen bromfiets)en aansluitend volgt dan het examen.(Ongeveer een week voorafgaand aan dit examen krijg je al een les van 1 uur)
De lessen volg je alleen of samen met 1 andere kandidaat.
Kosten Praktijk
Examen en leskosten € 375,-
Optioneel; benodigd lesboek
€  15,-
Online training
€  17,50
Examen theorie (zelf plannen bij het CBR) €  48,-

Benodigde documenten bij het indienen van de aanvraag :

Geldig identiteitsbewijs

Betaling geschied geheel vooraf, je krijgt ruim voor het examen hiervoor de rekening via de mail.

Volgorde van handelen:

1. Machtigen van de rijschool op mijn.cbr.nl (mail de rijschool met je wensen en voorkeuren)

2. Indien mogelijk gelijk inplannen van de les- en examendatum.

Vul hieronder uw gegevens in dan nemen wij spoedig contact met u op .


    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vlag.